Tandplejen i Hørsholm påbegyndte i november 2017 en kampagne ”Har du set dit barn i munden i dag?” for at styrke børnenes tandsundhed ved at sætte fokus på hvad forældre kan gøre for at hjælpe deres børns tænder til en god og skinnende fremtid.

Der er rigtig meget, man selv kan gøre som forældre for at holde Karius og Baktus på behørig afstand. Bare man ved hvordan.

Forældrenes rolle er ikke blevet mindre aktuel i takt med, at Tandplejen møder børnene senere første gang, og at der går længere tid mellem børnene bliver indkaldt til tandlægetjek end tidligere.

Derfor skal forældrene lære selv at kende forskel på, hvad der ser ’rigtigt’ og ’forkert’ ud i munden. Hvilke tænder bryder frem hvor og hvornår? Hvornår kan ens barn selv børste tænder? Og hvad gør man, hvis tandkødet bløder?

Frem med lommelygten Mor og far

At have viden som forælder er én ting – en anden er at bruge den. Derfor vil Tandplejens kampagne også opfordre forældrene til at kigge regelmæssigt i deres børns mund med en lommelygte, så de kan søge hjælp i Tandplejen, hvis noget ser ”unormalt” ud.

Alle forældre ønsker at gøre det bedst muligt for deres børn. Men de har travlt i hverdagen, og herudover har mange forældre faktisk ikke for vane jævnligt at kigge deres børn i munden. Derfor oplever vi også forældre, der slet ikke opdager, at der vokser en mærkelig og krøllet, brun tand frem hos børnene. Og de kommer først til os, når børnene får tandpine. Derfor handler vores kampagne også om at skabe en ny kultur, hvor tænder er noget, man ser på i dagligdagen ligesom alt andet på kroppen.

Det er svært og kræver en god teknik at få lov at se ordentligt ind i barnets mund. Men alt det kan man læse mere om her på Tandplejens hjemmeside.