Skip til hoved indholdet

Gode råd om tænder

Læs gode råd om tænder og forebyggelse

Der er rigtig meget, du selv kan gøre som forældre for at holde Karius og Baktus på behørig afstand. 

Din rolle som forældre er ikke blevet mindre aktuel i takt med, at Tandplejen møder børnene senere første gang, og at der går længere tid mellem børnene bliver indkaldt til tandlægetjek end tidligere. 

Alle forældre ønsker at gøre det bedst muligt for deres børn. Men hverdagen kan være travl, og herudover har mange forældre faktisk ikke for vane jævnligt at kigge deres børn i munden. Derfor oplever vi også forældre, der slet ikke opdager, at der vokser en mærkelig og krøllet, brun tand frem hos børnene. Og de kommer først til os, når børnene får tandpine.

Du kan selv lære, at kende forskel på, hvad der ser ’rigtigt’ og ’forkert’ ud i munden. Hvilke tænder der bryder frem hvor og hvornår? Hvornår kan dit barn selv børste tænder? Og hvad gør du, hvis tandkødet bløder?

Frem med lommelygten mor og far

Vi opfordre dig til at kigge regelmæssigt i dit barns mund med en lommelygte, så du kan søge hjælp hos os, hvis noget ser ”unormalt” ud. Det er svært og kræver en god teknik at få lov at se ordentligt ind i barnets mund.

Vi lægger stor vægt på at forebygge huller i tænderne og tandkødssygdomme bl.a. ved:

  • Undervisning, samt i forbindelse med undersøgelse/konsultation på klinikken.
  • Individuel instruktion i tandbørstning.
  • Fluorbehandling af tænder med begyndende huller.
  • Lakering af tænder med begyndende huller.
  • Lakering af tænder med meget dybe furer, så de bliver lettere at holde rene.

Der kan komme huller, som starter hvor to kindtænder støder op mod hinanden. Man opdager det ofte ved at barnet klager over, at der sidder noget mad fast mellem tænderne. Godt råd: Brug tandtråd, så der ikke opstår huller, hvor tænderne støder sammen. Det gælder både på mælketænderne og de på de blivende tænder.

Hørsholm kommunale Tandpleje
Stadionallé 12, 2960 Rungsted Kyst

Telefon: 48 49 00 40
tandplejen@horsholm.dk